Schotland '24


WhiskyreisSchotland

23 – 26 september 2024

Beste whiskyreizig(st)er,

In september is het zover, de allereerste whiskyreis van James & Whisky. En u kunt mee!

Ga met ons mee naar Schotland, whisky ontdekken bij de bron! In samenwerking met de specialist in whiskyreizen, Teun van Wel, is er een programma samengesteld om uw vingers bij af te likken. Het wordt een heerlijke reis waarbij we natuurlijk de nodige distilleerderijen gaan bezoeken, maar ook zullen genieten van het prachtige Schotse landschap. En uiteraard zullen we her en der de noodzakelijke kwaliteitscontroles uitvoeren ;). We bezoeken tijdens deze reis diverse distilleerderijen in de Highlands en in Speyside. Het is erg leuk om de verschillen te zien, terwijl het proces in essentie hetzelfde is. Na een paar distilleerderijen bezocht te hebben kunt u waarschijnlijk al ruiken in welk deel van een distilleerderij u bent. We bezoeken onder andere de op een na hoogst gelegen distilleerderij van Schotland, maar ook een van de allernieuwste. Tevens zullen we de nodige resultaten van de productie aan een test onderwerpen.

Omdat we bij James & Whisky graag de dingen goed doen, is ook deze reis vrijwel volledig verzorgd. We worden rondgereden in een comfortabele bus met chauffeur. Alle rondleidingen zijn inbegrepen. Bij de meeste distilleerderij proberen we net wat meer te doen dan de standaard basis rondleiding. De overnachtingen zijn uiteraard ook inbegrepen, inclusief ontbijt. Daarnaast is drie keer diner inbegrepen. En ook vier maal de lunch is voorzien. De reis staat onder begeleiding van niemand minder dan James zelf!

Optioneel is de ruimbagage. Voor een paar dagen wellicht niet nodig, maar de kans is natuurlijk erg groot dat er ter plaatse wat flesjes whisky gekocht worden… en die mogen niet in de handbagage. Maar reist u met zijn tweeën dan heeft u mogelijk aan één stuk ruimbagage genoeg. Kosten om ruimbagage me te nemen zijn € 90,-

De reis is gebaseerd op een 2-persoonskamer (2-persoonsbed of 2 aparte bedden). Tegen een toeslag is ook een 1-persoonskamer mogelijk. Deze zijn er slechts beperkt beschikbaar. Er is maar zeer beperkt plaats op deze bijzondere reis, dus meld u snel aan! Het maximale aantal deelnemers is 18. De groep wordt bewust klein gehouden, om de kwaliteit te kunnen waarborgen.

Aanmelden kan via een bericht te sturen naar james.whisky@telenet.be met hierbij een kopie van uw paspoort of ID-kaart. Vermeld tevens of u een 2-persoonskamer (2 bedden of 1 bed) of een 1-persoonskamer wenst. En of u ruimbagage wenst bij te hoeken. Bij aanmelding dient uiteraard ook de aanbetaling voldaan te worden. Dat maakt u over naar: BE15 1431 2095 1930 .

Graag je bevestiging of je al dan niet meegaat vóór 21 april 2024.

We zien uw aanmelding graag tegemoet,

James Pithie

James & Whisky

Kempenlaan 28

3140 Keerbergen

+32 (0)486 88 00 06

james.whisky@telenet.be

Vluchtschema

23 september Amsterdam – Edinburgh 08.00 – 08.25 KLM

26 september Aberdeen – Amsterdam 17.20 – 19.50 KLM

Het reisschema en dagprogramma zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1

Op tijd op vandaag, des te meer tijd hebben we in Schotland! We verzamelen om 05.30 op Schiphol. Na het inchecken kan iedereen nog even wat ontbijten en/of winkelen. Na een vlucht van ongeveer 1,5 uur komen we aan in Edinburgh. Hier staat onze vriendelijke chauffeur op ons te wachten. Het is ongeveer twee uur rijden naar onze eerste distilleerderij van deze whiskyreis: Dalwhinnie. 

Dalwhinnie zit al vanaf het begin in de Classic Malts serie van Diageo. En ook al ligt de distilleerderij op nog geen 10 kilometer van de Spey River vandaan, het geldt als een Highland distillery. Het is tevens de op één na hoogst gelegen distilleerderij van scholtand (en de hoogste met een bezoekerscentrum). Vanaf de hoofdweg de Highlands in (de A9), is Dalwhinnie altijd goed te zien en vaak de eerste die je ziet op je reis door Scholtand. Hoog tijd dus om hem eens van binnen te bekijken.

Na ons bezoek en enige kwaliteitscontrole is het tijd om wat te lunchen. In de namiddag bezoeken we de tweede distilleerderij van vandaag: The Cairn distillery. Dit zal niet direct bij iedereen een belletje doen rinkelen. Hij is geopend in 2022, en hij ligt in het Cairngorms National Park. Het is de eerste distilleerderij die je ziet als je Speyside in rijdt. De eigenaren zijn de bekende onafhankelijke bottelaar Gordon MacPhail. Zij zijn ook eigenaar van Benromach distilleerderij.

Het is na ons bezoek nog ongeveer drie kwartier rijden naar ons hotel voor de komende dagen: de beroemde Highlander Inn in Craigellachie. Dit is in het hartje van Speyside. De Highlander Inn is al jarenlang een trekpleister voor zowel de whiskyliefhebber als de lokale bevolking. Ze hebben er een zeer goed gevulde whiskybar waar we dankbaar gebruik van zullen maken.

Dag 2

Na een heerlijk ontbijt beginnen we dag met een bezoek aan en distilleerderij niet ver van Craigellachie: de GlenAllachie distilleerderij. Deze was tot een paar jaar geleden nog in handen van Chivas en niet open voor bezoek. Maar inmiddels is Billy Walker de eigenaar en zijn we van harte welkom! Billy heeft een enorme staat van dienst in de industrie en is nu volop aan de slag om prachtige dingen te realiseren bij GlenAllachie. Hoog tijd dat we dat eens aan een goede inspectie onderwerpen.

Onze tweede distilleerderij van vandaag is Tomintoul distillery. En dat is best bijzonder te noemen. Tomintoul ontvangt normaal gesproken namelijk geen bezoekers. Het is een echte industriële distilleerderij. Een belangrijk werkpaard voor vele blends en bijvoorbeeld supermarkt whiskies in Frankrijk. Maar vergis je niet, de single malts van Tomintoul zijn zeker niet te versmaden! En prettige bijkomstigheid, ze zijn doorgaans ook nog eens bijzonder vriendelijk geprijsd!

Dag 3

Wat is het toch heerlijk ontwaken elke dag in Speyside. Na weer een prima Schots ontbijt begeven we ons deze ochtend naar een van de bekendste single malts ter wereld: de Glenfiddich! Het is de Glenfiddich die al in de jaren '60 begon met het promoten van Single Malts. We zijn deze distilleerderij eigenlijk veel verschuldigd. Het is fascinerend om de grootsheid van deze distilleerderij te ervaren. Het is tot op de dag van vandaag een van de best verkochte single malts ter wereld.
We krijgen ook hier natuurlijk een uitgebreide tour en het een en ander te proeven.

Een korte rit brengt ons in Aberlour waar we bij de bekende Mash Tun een lunch zullen nuttigen. Na een fijne lunch rijden we naar Elgin. Hier treffen we de Glen Moray distilleerderij. Uiteraard gaan we ook hier de distilleerderij weer aan een grondige inspectie onderwerpen. En zal er ook weer aan de innerlijke mens gedacht worden. Doorgaans hebben ze in het bezoekerscentrum ook nog de mogelijkheid om zelf een flesje te vullen uit een vat. Het zal een bezoek zijn wat velen aangenaam zal verrassen.

Voldaan reizen we terug naar Craigellachie. We dineren vanavond in het Dowans hotel in Aberlour. Voor wie wil is het een fijne wandeling van ongeveer een uur langs de rivier de Spey. Maar uiteraard rijd onze bus ook naar Dowans.
Het Dowans hotel voorziet niet alleen in een heerlijk maal, er is ook een mooie whiskybar en een erg prettige cocktailbar. Het is een heerlijke plek voor een avondje genieten.

Dag 4

Alweer onze laatste dag in Schotland. We zullen de reis op gepaste wijze afsluiten. Net buiten Speyside treffen we de Glen Garioch distilleerderij in Old Meldrum. Deze charmante distilleerderij produceert al geruime tijd erg prettige whisky. Nog eenmaal zullen we te horen krijgen hoe men whisky maakt. En zullen we zien wat hier nu weer de kleine verschillen zijn. Het proces is immers redelijk eenvoudig, de uitkomsten zijn echter zo enorm verschillend.

Na ons bezoek gaan we nog een keer heerlijk lunchen. Het is vervolgens nog ongeveer een half uur rijden naar de luchthaven van Aberdeen. Om 17.20 vertrekt hier onze vlucht naar Amsterdam.

We laten schitterend Schotland achter ons, het nagenieten kan beginnen! (En de eerste plannen voor de volgende whisky reis kunnen worden gemaakt…)

Kaart van de rit

The Highlander Inn - Craigellachie

3 nachten, LO, 2-pk

The Highlander Inn ligt in Craigellachie. In het hartje van "Malt Whisky Country". Het is de perfecte uitvalsbasis voor een whiskyreis. The Highlander in heeft een uitstekend restaurant. Tevens is er een bar met een zeer mooie collectie whisky. De bar is al diverse keren beoordeeld als een van de beste whisky bars in de wereld. Ook de locals komen hier graag een biertje of een whisky drinken.

Het hotel heeft slechts 8 kamers. De kamers beschikken voer thee- en koffie faciliteiten. Er is gratis WiFi beschikbaar. Verder is er TV, radio, strijkplank en –ijzer en haardroger.

www.whiskyinn.com

PRIJS: € 1.700 per persoon

Inbegrepen

  • Retourvlucht Amsterdam – Edinburgh / Aberdeen – Amsterdam
  • 10 kilo handbagage
  • Stoelreservering op de vluchten
  • Overnachtingen in een 2-pk
  • 3x maal diner (exclusief drank)
  • 4x lunch (exclusief drank)
  • Vervoer ter plaatse
  • Reisbegeleiding van James & Whisky
  • Alle entreegelden
  • Veel plezier en mooie herinneringen

Niet inbegrepen

  • Reisverzekering en annuleringsverzekering
  • Ruimbagage. Is vooraf te boeken voor € 90,-
  • Toeslag 1-pk. € 260,-

RESERVEREN

Om deze reis voor u te kunnen reserveren heb ik nodig een kopie van uw paspoort (u kunt enkel met een geldig paspoort naar scholtand. Een ID-kaart kan niet). Of anders de volgende gegevens:

  • Geslacht
  • Eerste volledige naam zoals in paspoort
  • Achternaam zoals in paspoort
  • Geboortedatum
  • Paspoortnummerr
  • Geldig tot welke datum?
  • Uitgegeven in welke gemeente?
  • Nationaliteit

(Aan)betaling
Bij boeken dient er een aanbetaling gedaan te worden van € 650,-
Het volledige bedrag dient voldaan te zijn uiterlijk op 26 juli 2024.

Annuleringsvoorwaarden

Er zijn afwijkende voorwaarden tov de ANVR voorwaarden van toepassing op deze reis. De annuleringskosten tot 8 weken voor vertrek zijn gelijk aan de aanbetaling. Daarna bedragen de annuleringskosten 100% van de reissom

N.B. Dit programma is onder voorbehoud van beschikbaarheid, prijs- en vluchtwijzigingen en kennelijke vergissingen.st hier invullen...